Get Adobe Flash player
WITAMY NA NASZEJ STRONIE
GIMNAZJUM – ARCHIWUM
Archiwa

Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia

Nasza szkoła wzięła udział w VII edycji ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, której celem jest informowanie o zdrowotnych właściwościach chleba na zakwasie oraz promocja zdrowego odżywiania .

Na przełomie października i listopada w szkole na korytarzach szkolnych pojawiły się rymowane hasła zachęcające do jedzenia chleba na zakwasie oraz odbyło się wiele akcji. Z największym zainteresowaniem uczniów i nauczycieli spotkała się zorganizowana na holu szkoły degustacja, której głównym bohaterem był chleb razowy. Uczniowie klasy II gimnazjum przygotowali stoiska ze zdrowymi produktami, a szkolne głodomory mogły samodzielnie skomponować swoje kanapki wykorzystując chleb na zakwasie, nabiał, wędliny, warzywa, miód lub konfitury.
W czasie jednej z przerw odbył się „Marsz promujący chleb razowy na zakwasie”, w którym uczestniczyli głównie uczniowie klas II gimnazjum. Podczas marszu uczniowie przeszli korytarzami szkolnymi niosąc transparenty z hasłami dotyczącymi zalet chleba razowego. Po zakończeniu akcji hasła zostały zawieszone obok uczniowskich szatni.
Najmłodsi uczniowie naszej szkoły z klas 0 – III uczestniczyli w wycieczce do piekarni GS Sidra, gdzie poznali tajemnice pieczenia zdrowego i smacznego chleba oraz mogli zobaczyć jak wygląda zakwas i różne rodzaje pieczywa. Po powrocie z wycieczki dzieci wykonały prace plastyczne „Wrażenia z wizyty w piekarni”, które wystawiono na korytarzu szkolnym.
Dodatkowym i przy okazji smacznym efektem wycieczki, było przyniesione przez dzieci pieczywo na zakwasie, które wypieka piekarnia GS w Sidrze. Wykorzystując otrzymany chleb uczennice z klasy IIa
i IIIb gimnazjum przygotowały pyszne kanapki ze swojskim serem twarogowym i miodem, którymi częstowały wszystkich podczas przerw.
Uczniowie z klas IV – VI szkoły podstawowej na zajęciach z techniki uczyli się przygotowywać zdrowe kanapki z wykorzystaniem chleba razowego. Po każdej takiej smakowitej lekcji najedzeni i zadowoleni z efektów swojej pracy uczniowie organizowali poczęstunek maluchom z najmłodszych klas.
Na zakończenie „Tygodnia dobrego chleba” dziewczęta z klasy IIa odwiedziły wszystkie klasy szkoły podstawowej i gimnazjum aby zachęcić uczniów do jedzenia chleba na zakwasie. Podczas tych krótkich wizyt na lekcjach dziewczyny przedstawiły zdrowotne właściwości chleba na zakwasie oraz rozdały wszystkim uczniom oraz nauczycielom kolorowe ulotki promujące chleb razowy.
Przy okazji wszystkich łasuchów dopytujących się o kanapki informujemy, że „Tydzień dobrego chleba” niestety już się skończył, ale na pocieszenie dodajemy, że następna taka akcja już za rok.