Warsztaty kulinarne…
W dniu 23.05.2018r uczniowie klas IV-VI szkoły podstawowej uczestniczyli
w warsztatach kulinarnych w Zespole szkół Rolniczych w Sokółce.
Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję zapoznania się z nowatorskimi daniami oraz mogli dowiedzieć się jakie są podstawowe składniki i sposoby przygotowania potraw. Warsztaty odbyły się w formie zabawy gdzie oceniana była kreatywność kulinarna, zdolności manualne i plastyczne oraz prezentacja potraw.Uczniowie przygotowywali pizze
To świetna również forma integracji i umiejętność pracy w grupie nie zapominając o tym, że miało być miło i oczywiście smacznie!
Na zakończenie była degustacja sporządzonych i upieczonych pizz-były przepyszne!!!
Spotkanie, poza wspólnym gotowaniem i degustacją, miało przyczynić się do popularyzowania fenomenu oryginalnej pizzy neapolitańskiej, ukazywać wyjątkowość tego, wpisanego na listę dziedzictwa kulturowego UNSECO, specjału oraz różnic pomiędzy nim a wieloma powszechnymi próbami jego naśladowania.
Przygotowywaliśmy kilka rodzaje pizzy. Przepis na ciasto, który ćwiczyliśmy na warsztatach dotyczył pizzy wypiekanej w warunkach domowych, a nie restauracyjnych: sztuka polegała na dostosowaniu czasu wyrastania ciasta, wyborze odpowiedniej mąki i ustawieniu właściwego czasu pieczenia w standardowych piekarnikach domowych, które nie osiągają wysokiej temperatury 485 st. C, lecz około 220-250 st. C. Modyfikacje te pozwalają cieszyć się wspaniałą pizzą w swoim domu!
Warsztaty były ze bardzo ciekawe i udane. Na pewno będziemy wracać do tego pomysłu.